sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa




EEG:n toimintaa ihmetellään tutkijan kanssa.
Tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa – miten tanssiharrastus vaikuttaa aivojen kehittymiseen?

Helsingin yliopiston Käyttäytymistieteiden laitoksen Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä on käynnistymässä seurantaprojekti, jossa tutkitaan sitä, miten varhain lapsena alkanut tanssiharrastus voi vaikuttaa aivojen kehitykseen sekä esimerkiksi kognitiivisiin ja sosiaalisiin taitoihin.
Tanssiharrastus nähdään lapsia monipuolisesti aktivoivana ja kehittävänä toimintana, jossa yhdistyy musiikki, liike ja tunne. Lisäksi tanssi on hyvin sosiaalista ja vaatii yhteistyötä niin motoriikan kuin ajatuksenkin tasolla. Siitä, miten tanssiharrastus voisi vaikuttaa neurokognitiivisten toimintojen kehittymiseen lapsuudessa, tiedetään kuitenkin vielä hyvin vähän. 

Tutkijat ovat pyytäneet Helsingin tanssiopistoa yhteistyökumppaniksi tähän tutkimukseen. Mukaan haluttaisiin tanssiopiston oppilaista yhteensä noin 30, iältään 5-6 vuotiasta lasta. Erityisesti poikia toivottaisiin lisää mukaan!

Tutkimuksessa käytetään EEG:tä, jolla mitataan aivojen sähköistä toimintaa. Tämän avulla voidaan selvittää tarkkaavuuteen ja työmuistiin liittyviä neuraalisia prosesseja. Lisäksi tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä ja sosiaalista ajattelua tutkitaan pienillä tehtävillä, joita tehdään lapsen kanssa ennen EEG-mittausta. 

Tutkimus on maksuton ja lapset saavat kustakin osallistumiskerrasta palkkioksi kaksi elokuvalippua. Tutkimus toteutetaan Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tiloissa Kruununhaassa. Yksittäisten lasten tuloksia ei jaeta, ja kaikki osallistujilta saatuja tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Ryhmätason tulokset jaetaan tanssiopistolle sekä tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmille tutkimuksen valmistuttua.

Mikäli mielenkiintonne tutkimusta kohtaan herää, voitte ilmoittaa lapsenne mukaan seuraavan linkin kautta: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/39490/lomake.html
Tutkijat toimittavat teille lisätietoja ja ottavat yhteyttä tutkimusajan sopimiseksi.

Tutkijat:
Professori Mari Tervaniemi
Dosentti Minna Huotilainen
Katri Saarikivi, katri.saarikivi(at)helsinki.fi

Lisätietoja tutkimuksesta voit kysyä Katri Saarikiveltä.
 

EEG-myssy laitetaan paikoilleen, sitten päästään mittaushuoneeseen.

 Mittauksen aikana katsellaan mieluista elokuvaa ja istuskellaan rennosti. 

Tanssiaskelia tutkimusyksikön käytävällä.




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti