tiistai 20. marraskuuta 2012

Kehonhuolto osana tanssijan elämää



Kehonhuolto tarkoittaa kaikkia niitä keinoja, joilla voidaan ylläpitää tai kehittää tanssijan kykyä hallita kehoaan mahdollisimman taloudellisesti ja tehokkaasti. Harjoittelun työvälineitä ovat erilaiset kestävyyttä, voimaa, tasapainoa, liikkuvuutta ja koordinaatiota kehittävät lajinomaiset harjoitteet.

Helsingin tanssiopiston erikoiskoulutusluokkien luokkien fysioterapiasta ja kehonhuoltoharjoittelusta vastaa Pasi Sinisalo Fysioterapia Kroppa Oy:sta. Ennen fysioterapeutin uraansa Pasi toimi useita vuosia tanssijana Suomen Kansallisbaletissa kunnes polvivamma katkaisi uran. Vahvan liikuntataustan omaavana Pasilla on hyvä kehonhallinta ja selkeä käsitys siitä, miten tuki- ja liikuntaelinongelmia tulisi hoitaa, kuntouttaa ja ennaltaehkäistä.

Erikoiskoulutuksen Hyrrät olivat kehohoitotunnilla tiistaina 13.11. ja kyselin Pasilta mitä kaikkea tanssija voi itse tehdä oman kehonhuollon hyväksi.

Ensisijaisen tärkeänä Pasi piti ennen tanssituntia suoritettavaa lämmittelyä. Ilman hyvin suoritettua lämmittelyä ja sen jälkeen tehtävää venyttelyä voi suuri osa treenistä mennä suorastaan ’hukkaan’. Usein tanssitunnille tullaan suoraan koulusta tai töistä ja takana voi olla hyvinkin jopa kymmenen tunnin istuminen työpöydän ääressä. Pasin vinkki siis kaikille tanssilajeja harrastaville oli muistaa aina lämmitellä hyvin!

Muita kehon hyvinvointia edistäviä asioita ovat Pasin mukaan esimerkiksi kaikenlainen Pilates-tyyppinen harjoittelu. Myös erilaiset treenikuminauha- ja tasapainolauta-harjoitteet ovat hyväksi keholle. Ja varsinkin baletin harrastajien kannattaa kiinnittää huomiota harjoitteissa nilkkoihin.

Lisätietoja mm. kehonhuollosta Fysioterapia Kropan nettisivuilta.

Hyrrät Pasi Sinisalon kehonhoitotunnilla tiistaina 13.11.2012.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti